Valtrex

Beschrijving Valtrex

Tabletten: met film bedekte, witte, langwerpige, dubbelconvexe, risicovrije, gegraveerde “GX CF1” aan de ene kant.

Kern: van wit tot bijna wit.

Valtrex Pharmadynamica

Valacyclovir is een antiviraal middel, is een L-valine complexe ether van acyclovir. Acyclovir is een analoog van purine nucleoside (guanine).

Bij mensen verandert valacyclovir snel en volledig in acyclovir en valin onder invloed van het enzym valacyclovirhydrolase. Acyclovir heeft in vitro specifieke remmende activiteit tegen herpes simplex virussen (HSV) van de 1e en 2e soort, het waterpokkenvirus en gordelroos (VVV – varicella-zoster virus, Varicella zoster virus), CMV, Epstein-Barr virus (VEB) en menselijk herpesvirus van type 6. Acyclovir remt de synthese van viraal DNA onmiddellijk na fosforylatie en omzetting in een actieve vorm – acyclovirtrifosfat.

De eerste fase van fosforylatie vereist de activiteit van viraal-specifieke enzymen. Voor HSV, HPV en VEB is dit enzym viraal thybidinkinase, dat aanwezig is in de cellen die door het virus worden getroffen. Gedeeltelijke selectiviteit van fosforylatie wordt gehandhaafd in CMV en bemiddeld door het product van het ul97-fosfotransferase-gen. De activering van acyclovir door een specifiek viraal enzym verklaart grotendeels de selectiviteit.

Het proces van acyclovir fosforylatie (transformatie van mono naar triphosfat) wordt voltooid door cellulaire kinaz. Acyclovirtrifosfat remt viraal met een vaterende DNA-polymerase en is als analoog van nucleoside ingebed in viraal DNA, wat leidt tot de obligate van de kettingbreuk, het stoppen van de DNA-synthese en bijgevolg het blokkeren van de replicatie van het virus.

Patiënten met een behouden immuniteit voor HSV en HLA met verminderde gevoeligheid voor valacyclovir zijn uiterst zeldzaam, maar kunnen soms worden gevonden bij patiënten met ernstige immuunaandoeningen, zoals beenmergtransplantaties, patiënten die chemotherapie krijgen voor maligniteiten en hiv-geïnfecteerde.

Resistentie wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan thymine kinase, wat leidt tot overmatige verspreiding van het virus in het gastlichaam. Soms wordt de afname van de gevoeligheid voor acyclovir veroorzaakt door het verschijnen van stammen van het virus met een schending van de structuur van virale thymine kinase of DNA polymerase. De virulentie van dit soort virussen lijkt op die van zijn wilde stam.

Farmacokinetiek

Absorptie

Na inname wordt de shaftacyclomir goed geabsorbeerd uit het maag-darmkanaal, snel en bijna volledig veranderen in acyclovir en valin. Deze transformatie wordt gekatalyseerd door het leverenzym valacyclovirhydralase. Na een enkele inname van valacyclovir bij een dosis van 250-2000 mg, de gemiddelde Cmax acyclovir in plasma bij gezonde vrijwilligers met een normale nierfunctie is 10-37 mcmol/L (2.2-8.3 microgram/ml), en de gemiddelde Tmax is 1-2 theelepel. Bij het nemen van valacyclovir bij een dosis van 1000 mg biologische beschikbaarheid van acyclovir is 54% en is niet afhankelijk van voedselinname. Cmax valacyclovir in plasma is slechts 4% van de concentratie van acyclovir, de gemiddelde Tmax valacyclovir in plasma – 30-100 minuten na het nemen van een dosis, de limiet van kwantitatieve bepaling van valacyclovir in plasma wordt bereikt 3 uur of eerder. Valacyclovir en acyclovir hebben vergelijkbare farmacokinetische parameters na inname.

Distributie

De mate van binding van valacyclovir met plasma-eiwitten is zeer laag (slechts 15%).

Excretie

Bij patiënten met een normale nierfunctie is T1/2 acyclovir uit plasma na het innemen van valacyclovir ongeveer 3 uur, en bij patiënten met de laatste fase van nierfalen wordt de gemiddelde T1/2 voornamelijk uit de nieren uitgescheiden in de vorm van acyclovir (meer dan 80% van de dosis) en acyclovir metaboliet 9-carboxythythylhethylguanin, in een ongewijzigde vorm die minder dan 1% van de valacicovir elimineerde.

Speciale patiëntengroepen

De farmacokinetiek van valacyclovir en acyclovir verandert niet significant bij patiënten die besmet zijn met ERV en ERV.

In de late zwangerschap, de dagelijkse AUC in een evenwichtstoestand na het nemen van 1000 mg valacyclovir was meer dan twee keer zoveel als bij het nemen van acyclovir bij een dosis van 1200 mg/dag.

Bij hiv-geïnfecteerde patiënten zijn de farmacokinetische parameters van acyclovir na inname van valacyclovir bij een dosis van 1000 of 2000 mg vergelijkbaar met de parameters die bij gezonde vrijwilligers worden waargenomen.

Bij ontvangers van transplantaties die valacyclovir ontvangen bij een dosis van 2000 mg 4 keer per dag, Cmax acyclovira was vergelijkbaar of overschreden de concentratie waargenomen bij gezonde vrijwilligers na het nemen van dezelfde doses, met de dagelijkse AUC tarieven aanzienlijk hoger.

Waar Valtrex voor is

Volwassenen:

behandeling van gordelroos (Herpes zoster) (het medicijn helpt om het pijnsyndroom te stoppen, vermindert de duur en het percentage patiënten met pijn veroorzaakt door gordelroos, waaronder acute en postherpetische neuralgie);

behandeling van huidinfecties en slijmvliezen veroorzaakt door HSV, met inbegrip van eerst gedetecteerde en terugkerende genitale herpes (Herpes genitalis), evenals labiale herpes (Herpes labialis);

preventie (onderdrukking) herhaling van huidinfecties en slijmvliezen veroorzaakt door ERV, met inbegrip van genitale herpes;

preventie van de overdracht van genitale herpes naar een gezonde partner wanneer genomen als een onderdrukkende therapie in combinatie met veilige seks.

Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder:

preventie van CMV-infectie, evenals de reactie van acute afstoting van graft (bij patiënten met niertransplantaties), opportunistische infecties en andere herpes-virale infecties (HSV, HVD) na orgaantransplantatie.

Contra-indicaties

overgevoeligheid voor valacyclovir, acyclovir of een ander onderdeel van het medicijn;

kinderen jonger dan 12 jaar ter voorkoming van CMV-infectie na transplantatie;

kinderen jonger dan 18 jaar voor alle andere indicaties (vanwege onvoldoende gegevens over klinische proeven voor de opgegeven leeftijdsgroep).

Let op: patiënten met nierfalen; Patiënten met klinisch uitgesproken vormen van HIV-infectie; gelijktijdige inname van niet-vrije oxy LS.

Gegevens over het gebruik van het medicijn Valtrex® tijdens de zwangerschap is niet genoeg. Het medicijn mag alleen tijdens de zwangerschap worden gebruikt als het potentiële voordeel voor de moeder opweegt tegen het potentiële risico voor de foetus.

Zwangerschap resultaten records van vrouwen die Valtrex® of andere geneesmiddelen die acyclovir (acyclovir is een actieve metaboliet van het geneesmiddel Valtrex®) bleek geen toename van het aantal aangeboren afwijkingen bij hun kinderen in vergelijking met de algemene bevolking. Aangezien het register bevat een klein aantal vrouwen die nam valacyclovir tijdens de zwangerschap, betrouwbare en duidelijke conclusies over de veiligheid van valacyclovir tijdens de zwangerschap kan niet worden gemaakt.

Acyclovir, de belangrijkste metaboliet van de valacyclovir, wordt uitgescheiden met moedermelk. Na het voorschrijven van valacyclovir bij een dosis van 500 mg in Cmax acyclovir in moedermelk in 0,5-2,3 keer (gemiddeld 1,4 keer) overschreden de overeenkomstige concentraties van acyclovir in het bloedplasma van de moeder. De gemiddelde concentratie acyclovir in moedermelk bedroeg 2,24 microgram/ml (9,95 micromol/L). Wanneer de moeder wordt genomen valacyclovir bij een dosis van 500 mg 2 keer per dag, het kind wordt blootgesteld aan dezelfde acyclovir als wanneer genomen binnen bij een dosis van ongeveer 0,61 mg/kg/dag. T1/2 van de acyclovir uit moedermelk is hetzelfde als uit bloedplasma.

Valacyclovir in ongewijzigde vorm werd niet gedefinieerd in plasma of moedermelk van de moeder, urine van het kind.

Het medicijn Valtrex® moet met de nodige voorzichtigheid worden voorgeschreven aan zogende vrouwen.

Hoe het te gebruiken

Binnen, ongeacht de maaltijd, weggespoeld met water.

Volwassenen

Herpes zoster behandeling: De aanbevolen dosis is 1000 mg 3 keer per dag gedurende 7 dagen.

Behandeling van HSS-infecties: De aanbevolen dosis voor episode therapie is 500 mg twee keer per dag gedurende 5 dagen.

In meer ernstige gevallen van het debuut van de ziekte moet de behandeling zo vroeg mogelijk beginnen en de duur ervan kan worden verhoogd van 5 tot 10 dagen. In het geval van recidieven moet de behandeling 3 of 5 dagen duren. Bij recidieven van OVD is ideaal de benoeming van het medicijn Valtrex® in de proromal periode of onmiddellijk na het begin van de eerste symptomen van de ziekte. Als alternatief voor de behandeling van labiale herpes effectief voorschrijven van het geneesmiddel Valtrex® in een dosis van 2 gram 2 keer per dag. De tweede dosis moet na ongeveer 12 uur (maar niet eerder dan 6 uur) na het innemen van de eerste dosis worden ingenomen. Met dit doseerregime is de duur van de behandeling 1 dag. De therapie moet worden gestart wanneer de vroegste symptomen van labiale herpes (d.w.z. tintelingen, jeuk, verbranding) verschijnen.

Preventie (onderdrukking) herhaling van infecties veroorzaakt door HSV: bij patiënten met opgeslagen immuniteit is de aanbevolen dosis eenmaal per dag 500 mg. Bij patiënten met immunodeficiëntie is de aanbevolen dosis 500 mg 2 keer per dag.

Preventie van genitale herpes transmissie naar een gezonde partner: bij geïnfecteerde immunocompetente personen met terugval niet meer dan 9 keer per jaar de aanbevolen dosis van het geneesmiddel Valtrex® is 500 mg eenmaal per dag voor een jaar of meer elke dag.

Er zijn geen gegevens over infectiepreventie bij andere populaties van patiënten.

Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder

Preventie van CMV-infectie na transplantatie: de aanbevolen dosis is 2 gram 4 keer per dag, zo vroeg mogelijk voorgeschreven, na transplantatie.

De dosis moet worden verlaagd, afhankelijk van de klaring van creatinine.

De duur van de behandeling is 90 dagen, maar bij patiënten met een hoog risico kan het verloop van de behandeling worden verlengd.

Speciale patiëntengroepen

Patiënten met een verminderde nierfunctie. Behandeling van gordelroos en HSV-infecties, preventie (onderdrukking) van herhaling van HSV-infectie, preventie van overdracht van genitale herpes naar een gezonde partner: de dosis Valtrex® wordt aanbevolen om bij patiënten met een significante afname van de nierfunctie te verminderen (zie tabel 1). Dergelijke patiënten moeten voldoende gehydrateerd zijn.

Er is geen ervaring met het medicijn Valtrex® bij kinderen met cl creatininewaarden van minder dan 50 ml/min/1,73 m2.

Bijwerkingen

De bijwerkingen worden hieronder vermeld in overeenstemming met de indeling door basissystemen en organen en de frequentie van het optreden, die is gedefinieerd als: zeer vaak ≥1/10; vaak ≥1/100 en <1/10; ≥1/1000 en <1/100; zelden -1/10.000 en <1/1000; zeer zelden – <1/10.000.

Klinische onderzoeksgegevens

Van het zenuwstelsel: vaak hoofdpijn.

Van de gastro-intestinale kant: vaak – misselijkheid.

Post-marketing gegevens

Van het bloedsysteem en de bloedorganen: zeer zelden – leukopenie, trombocytopenie. De meeste leukopenie werd waargenomen bij patiënten met verminderde immuniteit.

Van het immuunsysteem: zeer zelden anafylaxie.

Van het zenuwstelsel en de psyche: zelden – duizeligheid, verwarring, hallucinaties, onderdrukking van bewustzijn; zeer zelden – agitatie, tremor, ataxie, dysartrie, psychotische symptomen, stuiptrekkingen, encefalopathie, coma. De hierboven genoemde symptomen zijn meestal omkeerbaar en worden vaak waargenomen bij patiënten met een verminderde nierfunctie of tegen andere predisponerende aandoeningen. Bij volwassen patiënten met getransplanteerd orgaan, die hoge doses (8 g per dag) van het medicijn Valtrex kregen® om CMV-infectie te voorkomen, ontwikkelen neurologische reacties zich vaker dan bij het nemen van lagere doses.

Van het ademhalingssysteem en mediastinale organen: zelden – kortademigheid.

Uit het maag-darmkanaal: zelden – buikpijn, braken, diarree.

Aan de kant van de lever en galwegen: zeer zelden – omkeerbare aandoeningen van functionele levermonsters, die soms worden beschouwd als manifestaties van hepatitis.

Van de huid en onderhuids vet: zeldzame huiduitslag, met inbegrip van manifestaties van lichtgevoeligheid; Zelden jeuk; zeer zelden – netelroos, angio-urotische zwelling.

Van het urinesysteem: zelden – een schending van de nierfunctie; zeer zelden – acuut nierfalen, nierkoliek. Nierkoliek kan worden geassocieerd met een verminderde nierfunctie.

Andere: patiënten met ernstige immuunaandoeningen, vooral volwassen patiënten met een ver gegaan stadium van HIV-infectie, die gedurende een lange periode hoge doses valacyclovir (8 g per dag) kregen, waren gevallen van nierfalen, microangiopathische hemolytische bloedarmoede en trombocytopenie (soms in combinatie). Soortgelijke complicaties zijn waargenomen bij patiënten met dezelfde grote en/of comorbiditeiten, maar die geen valacyclovir kregen.

Overdosis

Symptomen: acuut nierfalen en neurologische aandoeningen, waaronder verwarring, hallucinaties, agitatie, depressie en coma, evenals misselijkheid en braken, werden waargenomen bij patiënten die doses valacyclovir kregen die het aanbevolen overschrijden. Vergelijkbare aandoeningen kwamen vaker voor bij patiënten met een verminderde nierfunctie en oudere patiënten die herhaalde doses valacyclovir kregen, vanwege het niet naleven van het doseringsregime.

Behandeling: patiënten moeten onder nauw medisch toezicht staan. Hemodialyse draagt in hoge mate bij aan het verwijderen van acyclovir uit het bloed en kan worden beschouwd als een methode van keuze bij het toedienen van patiënten met een overdosis van het medicijn Valtrex®.

Interactie

Klinisch significante interacties zijn niet vastgesteld.

Acyclovir wordt uitgescheiden door de nieren, meestal ongewijzigd, door actieve nierafscheiding. Gecombineerd gebruik van LS met dit uitscheidingsmechanisme kan leiden tot een toename van de concentratie van acyclovir in plasma.

Na het voorschrijven van het medicijn Valtrex® in een dosis van 1 g, cimetidine en probenecid, die op dezelfde manier worden uitgescheiden als het Valt-medicijn®, verhogen AUC acyclovir en zo zijn niervrijheid verminderen. Echter, als gevolg van de brede therapeutische index van acyclovir, de dosis correctie van het geneesmiddel Valtrex® in dit geval is niet vereist.

Voorzichtigheid is geboden bij gelijktijdig gebruik van het geneesmiddel Valtrex® in hogere doses (4 g/dag en hoger) en geneesmiddelen die met acyclovir concurreren voor het traject van uitscheiding, omdat er een potentiële dreiging bestaat van verhoogde plasmaconcentratie van een of beide geneesmiddelen of hun metabolieten. Er was een toename van AUC acyclovir en inactieve metaboliet mycophenolate mofethyl, een immunosuppressief medicijn dat wordt gebruikt bij transplantatie, terwijl het gebruik van deze geneesmiddelen.

Voorzichtigheid is ook geboden (monitoring nierfunctie) bij het combineren van het medicijn Valtrex® in hogere doses (4 g/dag en hoger) met geneesmiddelen die van invloed zijn op andere nierfunctie (bijvoorbeeld cyclosporine, tacrolimus).

Speciale instructies

Patiënten die het risico lopen uitdroging te lopen, vooral bij oudere patiënten, moeten zorgen voor voldoende vochtaanvulling.

Aangezien de acyclovir wordt uitgescheiden door de nieren, moet de dosis van het medicijn Valtrex® worden aangepast afhankelijk van de mate van verminderde nierfunctie. Patiënten met nierfalen hebben een verhoogd risico op neurologische complicaties, dus patiënten moeten zorgvuldig worden gecontroleerd. In de regel zijn deze reacties meestal omkeerbaar na de terugtrekking van het medicijn.

Er zijn geen gegevens over het gebruik van het medicijn Valtrex® in hoge doses (4 g/dag en hoger) bij patiënten met leverziekte, dus hoge doses van het Valtrex® ze voorzichtig moeten worden voorgeschreven. Speciale studies naar het effect van het medicijn Valtrex® tijdens levertransplantatie werden niet uitgevoerd. Echter, het is aangetoond dat profylactische in / bij de benoeming van acyclovir in hoge doses vermindert de manifestaties van CMV-infectie.

Supressive therapie met De Valtrex® vermindert het risico van genitale herpes overdracht, maar niet volledig elimineren van het risico van infectie en leidt niet tot een volledige genezing. Valtrex therapie® wordt aanbevolen in combinatie met veilige seks.

Invloed op het vermogen om voertuigen te besturen of te werken met machines. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de klinische toestand van de patiënt en het profiel van de bijwerkingen van de valacyclovir bij de beoordeling van het vermogen van de patiënt om een auto te besturen of bewegende mechanismen.